Jakthundar tränas olagligt på björnar

Jakthundar tränas olagligt på björnar

Nu är jaktsäsongen i gång och många hundar är ute i skogarna och hjälper sina ägare i jakten. Men innan säsongen var det många jägare som tränade sina hundar på riktiga vilda djur, vilket är olagligt.

I Göteborgs-Posten rapporterar man om att polisen fått in ett stort antal tips om att jakthundar olagligt tränas på björnar inför jaktsäsongen. Att testa sin hund på björn i förhand på det här sättet är olagligt eftersom det absolut inte får göras om det inte är jaktsäsong. Dessutom får man inte ofreda vilt enligt jaktlagen, vilket detta kan vara fråga om. Antalet anmälningar om illegal rovdjursjakt har under sommaren ökat och polisen kommer därför att kraftsamla inför jaktsäsongen för att komma åt eventuell tjuvjakt.

Ordna ett mekaniskt djur

För att hunden ska kunna jaga på rätt sätt, krävs att den tränas i realistiska situationer, men att göra det innan jaktsäsong är förbjudet. Detta kan bland annat göras genom att man tränar hunden på apport eller med en visselpipa från http://www.activeoutfit.se/. Något  annat man kan göra för att träna hundarna, istället för att träna dem på riktiga djur, är att låta dem träffa på ett motordrivet djur. I en artikel på allehanda.se kan man läsa om att 42 jakthundar fick chansen inför jaktsäsongen att stöta på en björn – med motor och fyra hjul. Med testet kunde jägarna se om deras hundar klarade av att möta en björn och de kunde även se vilka hundar som var lämpade för björnjakt, utan att ett riktigt viltdjur fick bli lidande.

Jägaren är farligare

Även om hundarna måste vara förberedda på att möta andra djur för att kunna jaga bra och inte bli rädda, är det egentligen jägarna som hundarna bör se upp för. I Arbetarbladet kan man nämligen läsa att fler hundar dödades på grund av att de blev skjutna av misstag av jägare än dödades av vargar.