Jakt farligt för hund

Jakt farligt för hund

Under jaktsäsongen är det inte bara jägarna som har fullt upp, även djursjukhusen har sin högsäsong under denna period – och de djur som främst kommer in för att få skador omplåstrade är jakthundarna.

Tidigare har vi skrivit om hur man upptäckt att vissa valt att träna sina hundar för att jaga olovligt på björn, något som inte bara är mot lagen utan också farligt. En annan aspekt som man också konstaterat av det hela är nämligen att jaktsäsongen är riktigt farlig för jakthundarna också. I Sydsvenskan skriver man bland annat att hundens främsta fiender under jakten består av vildsvin och varg är två fiender för jakthundarna i skogarna – och också björnar om man skulle stöta på en sådan.

Många olika skador och orsaker

Drömmen när ens djur hamnar på djursjukhuset är att det ska räcka med ett plåster eller ett par stygn, och sedan är djuret bra igen. Så är det inte under jaktsäsongen för hunden. Varje år är det flera hundar som dödas under jakten och det är av olika anledningar. Allt från trafiken, skottskador och att vilda djur attackerat som är orsak till att hunden antingen får uppsöka veterinär, dör på plats eller tvingas avlivas då skadorna är för allvarliga. Sorgligt, men sant. Därför är det ytterst viktigt att som jägare hålla god uppsyn över sin hund och bara jaga på platser där man vet att det till exempel inte finns vältrafikerade vägar i närheten dit hunden kan springa i jakten på vilt. Vad man ska tänka på för att skydda sin hund så gott det går under säsongen är därför att sätta fast en bra reflex- och skyddsväst, ha GPS-sändare med spårning och se till att ha tränat hunden bra att lyssna på kommandon såsom stopp, om hunden skulle springa rakt i famnen på faran – ett annat gott råd är att alltid ha med sig en första hjälpen-väska så att man fort kan lägga om ett tryckförband.