Hjältedåd filmat med kamera

Hjältedåd filmat med kamera

Att filma när man jagar är allt mer trendigt och kamera finns både för jägare och jakthund, något som heller inte bara är en rolig film utan också kan vara något som räddar liv – så var det i alla fall för Jonas Lundh och hans jaktkamrat hunden Rocky.

Jägare jakthund litenI höstas var 26-årige Jonas Lundh ute och jagade med sin pappas hund Rocky vid Költräsk som ligger norr om Harads, och då hände det som inte får hända, skriver Norran. Själv hade Jonas kamera fastsatt på huvudet för att dokumentera jakten, men det hade inte Rocky men turligt nog var hunden utrustad med GPS-sändare så även när Rocky gav sig ut på jakt efter ett vittrat spår kunden Jonas följa honom via den. Enklare hade det dock varit om han investerade i en jaktkamera till hund för då hade han snabbt också kunnat se precis det som Rocky såg – hunden hade nämligen gett sig ut på den tunna isen och i GPS:en kunde Jonas snabbt konstatera att Rocky inte rörde sig.

Fick rädda livet på sin hund

Till Norrbottens Kuriren säger Jonas att han inte tvekade en sekund när han såg sin jaktkamrat klamra sig fast mot isen, mitt ute i vattnet. Snabbt som attan hoppade han i vattnet och skyndade sig ut mot hunden för att hjälpa Rocky upp ur vaken som nu bildats. Och alltsammans fångades på film tack vare Jonas kamera uppe på huvudet. Men varför hamnade Rocky där han hamnat? Sammanfattat i Västerbottens-Kuriren berättas om hur hunden fått upp spåret på en älg och vattnet mellan älgen och hunden var inget hinder för Rocky och att lyssna på sin husse för att ge upp spåret och simma tillbaka in mot land, det fanns inte för Rocky där och då. När Jonas väl dök upp på strandkanten kan man i filmen som Jonas filmat tydligt höra hur han förgäves ropar efter sin hund innan han själv kastar sig ner i isvattnet för att få fatt i jycken. Vad Jonas själv berättat om händelsen är att han såg spår i den tunna isen efter älgen och det var så han också förstod att det inte skulle vara möjligt att locka hem Rocky – han skulle få fatt i älgen.

Hur slutade hela historien?

Jonas har till tidningarna berättat att han inte kunde stå kvar vid kanten och fortsätta se på när hans vän sjunker en bit längre ut. Därför fanns heller ingen tvekan när han själv kastade sig i vattnet och han räknade med att hunden befunnit sig i vattnet omkring 4 minuter när han väl nådde jycken och fick med sig honom tillbaka på land. Med vatten upp till bröstet var kameran på huvudet den enda elektroniken han hade med sig ut i vattnet, den hade han glömt bort. Så vad hände med älgen och hur mår Rocky nu? Enligt Jonas var hunden vid gott mod och älgen borta men det gör honom inget, huvudsaken är att Rocky var vid liv – och nu är Jonas en hjälte med fin film på sitt hjältedåd.