”Ebola-sköterskans” hund avlivades

”Ebola-sköterskans” hund avlivades

Teresa Romero är en spansk sjuksköterska, som var den första i Europa som smittades med ebola. Hon blev dock frisk, men hennes hund avrättades av myndigheterna, av rädsla för att den också var smittad.

Teresa Romero har inte arbetat i något av de länder i Västafrika som drabbats av ebola. Hon har istället vårdat två spanska missionärer, som smittades med sjukdomen. Hon smittades troligen efter att ha vidrört sitt eget ansikte med en skyddshandske. Vid vård av ebolasmittade används som bekant en heltäckande skyddsklädsel.

Efter att det blev känt att hon smittats isolerades Romero på Carlos III-sjukhuset i Madrid. Även hennes make, Javier Romero isolerades. En av de åtgärder som har väckt mest uppmärksamhet är dock myndigheternas beslut att avliva parets hund, Excalibur. En spansk domstol beslutade att detta skulle göras för att minska risken för att fler personer smittades, något som utlöste omfattande protester. När hunden skulle hämtas från lägenheten där paret normalt bor fick polis tillkallas för att skingra demonstranter som protesterade mot beslutet, skriver Aftonbladet.

Hur gick det då för Teresa Romero? Hon tillfrisknade, och skrevs ut från sjukhuset sedan tester visat att hon var fri från ebola.