Dyrt att ha vinthund

Dyrt att ha vinthund

Det är dyrt att ha hund. Detta kommer nog inte som en överraskning för någon hundägare, men om man inte gör noggranna sammanställningar, exempelvis genom att föra kassabok, blir man varse hur mycket pengar en fyrfota familjmedlem egentligen kostar. För en familjemedlem är just vad hunden är, i de flesta fall.

Det kostar mer pengar att ha en stor hund än en liten. Det är framför allt fodret som är dyrare för stora hundar, helt enkelt för att det går åt mycket mer. Sedan spelar det naturligtvis in vad man ger sina hundar för foder också. Foder av hög kvalitet är dyrt.

Vinthundar hör till de hundar som det är dyrast att ha, och det är nog ett av skälen till att hundar av denna typ är relativt ovanliga i Sverige. I en artikel i DN intervjuas en kvinna som har två vinthundar, en renrasig irländsk varghund och en blandrashund (greyhound och skotsk hjorthund). Dessa kostar sammanlagt 8000 kronor i månaden. Den allra största utgiften är avgiften till hunddagiset, 5400 kronor i månaden. En irländsk varghund kostar mellan 13 och 15 000 kronor, och har dessutom en hög försäkringspremie. I övrigt är det dock inte dyrare att ha en vinthund än att ha en mindre hund, med ett viktigt undantag: transporter.

Det går inte att köra en vinthund i vilken bil som helst, framför allt inte om man ska få plats med något bagage också. Det behöver dock inte innebära att man investerar i en skåpbil eller en SUV med rejält lastutrymme. På sin hemsida skriver Svenska vinthundsklubben att en irländsk varghund förvisso är stor, men att det är en hopfällbar ras. En vanlig kombi fungerar utmärkt, men den får även plats i baksätet på en sedan.

En dyr familjemedlem

Sedan går det naturligtvis att spara in pengar på sin hund också. När man tittar på siffrorna över hur mycket pengar som spenderas på hundar i detta land bör man komma ihåg att 70 % av de hundägande hushållen i Sverige enbart består av vuxna. Det är alltså hushåll där barnen flyttat hemifrån, eller hushåll där det inte finns barn. Det är inte svårt att föreställa sig att hunden i många fall blir ett substitut för barn, och då kostas på ungefär lika mycket pengar. Så här säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben till Sydsvenskan:

-Förr var hunden ett sällskapsdjur, i dag är den familjemedlem och då ska den ha det bästa. Varför ska vi inte ha en snygg hundsäng och snygg matskål i stället för en plåtburk? säger Hans Rosenberg. Hela samhället är ju så i dag och det påverkar vad vi gör för våra hundar. Vi är ju också konsumenter och matas att konsumera.

Alla hundägare är inte välbeställda. Den som verkligen vill ha hund kommer att hitta sätt att få tillvaron att gå ihop ändå. Med tanke på de positiva effekter som husdjur har på människors hälsa är det ofta en bra investering, även om det kanske inte alltid framstår så i omgivningens ögon.